Paardenmest is een van de meest waardevolle meststoffen voor jouw weide.
Veel paardenliefhebbers doen hun paardenmest weg om dan een minderwaardigere meststof te kopen. Heel spijtig natuurlijk, want gecomposteerde of gefermenteerde paardenmest is een heel kwalitatieve meststof. Zuivere paardenmest is onbruikbaar om te bemesten, maar eens gecomposteerd of gefermenteerd is hij ontgift en een prima meststof.
Paardenmest fermenteren (= Bokashi).
Je kunt paardenmest of om het even welk organisch materiaal composteren, maar je kunt het ook fermenteren en dat noemt men dan Bokashi. Bokashi is het Japannees voor “goed gefermenteerd organisch materiaal”. Organische materiaal fermenteren tot Bokashi is evenals composteren ideaal om het humusgehalte in de bodem te verhogen en van humus heb je nooit genoeg.
Per kilogram stikstof dat planten nodig hebben, verbruiken deze 20 à 30 kilogram koolstof. De verhouding koolstof/stikstof is bij paardenmest ideaal 30:1. Alle organisch materiaal kan gefermenteerd worden tot een hoogwaardige meststof. Bij het composteren stijgt de temperatuur tot boven de 60° en gaat tot de helft van de energie verloren. Bij het maken van Bokashi heb je slechts een geringe temperatuursverhoging en hierdoor een klein energieverlies.
Verder lezen